fredag 4 april 2008

Herbert von Karajan föddes för 100 år sedan


HERBERT VON KARAJAN föddes den 5 april 1908 i Salzburg, Österrike. I morgon är det alltså jämnt 100 år sedan han föddes, så det finns all anledning att läsa programtablåerna för musikradion lite extra, för givetvis kommer SR att uppmärksamma denne musikaliske gigant.
Redan i fyraårsåldern började den lille Herbert att studera piano och året efter hade han kommit så långt att han med bravurkunde uppträda i en välgörenhetskonsert. Från 1916 och tio år framåt studerade han så vid Mozarteumkonservatoriet i hemstaden, och här uppmuntrades han av en av lärarna att studera dirigering, och det fortsatte han med vid musikhögskolan i Wien.
Den 22 januari 1929 dirigentdebuterade han så i Salzburg, 1933 dirigerade han i festspelen i Salzburg och redan året efter var han redo för Wienfilharmonikerna.
Herbert von Karajan var inte mer än trettio år när han 1938 inledde sitt långa samarbete med Berliner Philharmoniker, den orkester som hans namn främst förknippas med, och där blev han 1956 musikalisk ledare. Samtidigt var han artistisk chef för statsoperan i Wien och under några år i slutet av 1950-talet också för Salzburgfestivalen. Arbetet vid Wienoperan förde honom också i intimare kontakt med La Scala i Milano, där han varit en regelbunden gäst från 1948.
Som ytterligare en milstolpe i von Karajans liv måste man se påskfestivalen i Salzburg, som han startade 1967.
Det var ändå framför allt det långa samarbetet med Berlinfilharmonikerna som gjorde honom världsberömd. Med den orkestern gjorde han otaliga inspelningar och turnéer världen över, inte minst ett hundratal konserter i USA.
Under en resa till Milano i förra veckan lyckades jag komma över en CD-box med inte mindre än tio CD till ett fantasilågt pris, och ändå handlade det om en rad annars svåråtkomliga inspelningar von Karajan gjorde redan på 1940-talet med Philharmonia Orchestra i London. Här finns utsökta inspelningar av en rad Beethovensymfonier och en fantastisk tolkning av Griegs pianokonsert i a-moll med ingen mindre än Walter Gieseking vid flygeln.
Det kan också noteras att von Karajan ständigt var intresserad av den nya tekniken och han arbetade bland annat tillsammans med den franske filmregissören Henri-Georges Clouzot. Och då har jag bara snuddat vid hans berömda operauppsättningar, t ex en digital version av Mozarts ”Trollflöjten” i början på 80-talet.
Det finns många skäl att ägna den kommande helgen åt denne musikaliske gigant, vilket inte hindrar att åtminstone jag ständigt har hans inspelning nära mig.
Den 16 juli 1989 avled Herbert von Karajan strax utanför Salzburg i Anif, som han ständigt hade som replipunkt.

Inga kommentarer: