tisdag 15 april 2008

Claudia Cardinale fyller 70 år

CLAUDIA CARDINALE blev berömd för sin roll i Luchino Viscontis Leoparden (1963) och följde med Klaus Kinski in i djungeln i Fitzcarraldo (1982). Idag fyller hon 70 år.

Vi som gick på bio redan på 60-talet minns den mörka italienska skönheten i en rad filmer. Med valsen i Leoparden dansade hon i rollen som Angelica Sedara in i filmhistorien i en legendarisk balklänning i tyll och organza tillsammans med den åldrande fursten Fabrizio av Salina (Burt Lancaster
Claudia Cardinale, föddes den 15 april 1939 i Tunis av italienska föräldrar. I slutet av 1950 vann hon en skönhetstävling och priset var en resa till filmfestivalen i Venedig.
Så småningom tog hon teaterlektioner i Rom och fick också möjlighet att göra småroller i en del filmer, men det var som nämnts i Viscontis Leoparden hon fick sitt definitiva genombrott. 1959 fick hon en utomäktenskaplig son,som fick gälla för hennes lillebror ända till slutet på 70-talet då sanningen uppdagades.
Eftersom 60-talet två stora italienska stjärnor Sophia Loren och Gina Lollobrigida båda sökte den då mycket aktuelle producenten Franco Cristaldi efter någon som kunde fylla tomrummet och valet föll på Claudia Cardinale, som han också gifte sig med och levde tillsammans med till 1975.
1963 var ett stort år i den unga stjärnans liv. Hon spelade inte bara i Leoparden utan fick också chansen att vara med i Federico Fellinis 8 ½.Även om Claudia förmodligen fortfarande har stor skådespelartalang har hon aldrig lyckats nå samma höjder som de två tidigare nämnda, men det hindrar givetvis inte att hon ändå måste räknas till de stora kvinnliga stjärnorna

Inga kommentarer: