söndag 6 januari 2008

Stig Slas Claesson har avlidit




UNDER DEN GÅNGNA HELGEN har vi nåtts av budet att den oerhört folkkäre författaren och konstnären Stig Claesson, signaturen Slas, har avlidit. Han blev 79 år gammal.

- Det var en otroligt skön kille. Det är få som var så mångsidiga som han, konstaterar författaren Klas Östergren, som känt Slas sedan 1970-talet, till TT.

Stig Claesson, som föddes i Stockholm den 2 juni 1928, var son till nattvakten John Claesson och hans hustru Helna. Efter studier vid Konstakademien i Stockholm 1947-1952 arbetade han som bildkonstnär och illustratör. Vi minns bland annat illustrationer till verk av Per Anders Fogelström
Som författare började Slas med berättelser om sina utomlandsresor. Många kommer säkerligen ihåg En vandring i solen (1976), som ett par år senare filmades av Hans Dahlberg med bland annat Gösta Ekman i den digra rollistan av kända namn. Hans böcker har ofta något reportagemässigt över sig, men med starka inslag av fiktion.
Snart blev Slas mycket tydligt en Stockholmsskildrare. I den genren knöt han an till Pär Rådström, men fann också en helt oefterhärmlig stil full av puls, jargonger och upprepningar.
Men Slas har också skildrat den svenska landsbygden med bravur, Vem älskar Yngve Frej från 1968 och På palmblad och rosor från 1975 är de jag personligen sätter främst i den långa raden av mästerliga skildringar, som gav den svenska glesbygden ett ansikte.
Sammanlagt skrev Slas ett åttiotal böcker och illustrerade flertalet själv med sina kongeniala teckningar. Själv gläder jag mig åt att vara ägare av en tuschteckning av hans hand med motiv från hans älskade Söder i Stockholm.
Det är knappast förvånande att Slas fick en rad priser: Svenska Dagbladets litteraturpris, de Nios stora pris, Litteraturfrämjandets stora romanpris, Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris och Kjellgrenpriset och enligt min mening kronan på verket Piratenpriset med motiveringen "för hans sätt att skildra levnadsöden med medkänsla, humor och skärpa. Claessons stil är i all sin knapphet rik på övertoner och han har en unik förmåga att fånga det tragikomiska i drastiska ögonblicksbilder"..
Stig Claesson utnämndes också till filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet.
Nu hoppas jag bara att Sveriges Television åtminstone då och då gör ett avbrott i det amerikanska skvalet och visar de filmer som gjorts på Stig Claessons berättelser . Bättre underhåll som också ger oss något att tänka på är svårt att hitta.

Inga kommentarer: