måndag 17 december 2007

Återfunna foton av Leni Riefenstahl


Hitlers favoritregissör Leni Riefenstahl

NAZIFOTOGRAFEN LENI RIEFENSTAHLS foton, som stals från en källare i Köln, har enligt polisen återfunnits i samband att tre misstänkta har gripiets. Anledningen var den märkvärdiga detaljen att de misstänkta kände till platsen så väl.
Leni Riefenstahl, som föddes den 22 augusti 1902, utbildade sig till en början till dansös, men upptäckte efter en knäskada sin lidelse för film. Brömd blev hon för filmerna Der heilige Berg (1926) och Weiße Hölle am Piz Palü (1929). Senare blev hon som bekant Hitlers favoritregissör och väckte stort uppseende med filmerna från partidagarna i Nürnberg 1934 - Viljans triumf - och Olympiska spelen i Berlin 1936.
De återfunna fotografierna visar henne kort före gripandet den 16 maj 1945 i hennes trädgård i Kitzbühel. Polisen har nu säkerställt fotografier av Leni Riefenstahl och andra fotografer till ett värde av ca fyra miljoner Euro. Tre förrövare har gripits och en fjärde är efterspanad. De tre gripna bestrider varje inblandning i stölden.
Fram till början på november fanns fotografierna i en källare i centrala Köln, men i fredags meddelade polisen att man funnit fotografierna kort efter stölden i en gömma fylld med avfall inte långt från brottsplatsen. Av spaningstekniska skäl har fyndet av bl a 250 fotografier av Leni Riefenstahl, 300 verk av USA-fotografen Elliott Erwitt liksom arbeten av såväl Peter Lindbergh som Helmut Newton hållits hemligt.


Hitler i samtal med Leni Riefenstahl i samband med inspelningen av partidagen i Nürnberg 1934

Inga kommentarer: