tisdag 11 december 2007

Programmet på Berlinalen 2008 tar form


Doris Dörrie nominerad till Berlinalen 2008

BERLINALEN (Berlins internationella filmfestival) har nominerat den tyska regissören Doris Dörries nya film Kirschblüten Hanami för jakten på Guld- och Silverbjörnarna vid den 58 festivalen som äger rum en bit in på det nya året. Konkurrensen med filmländer som Kina, Brasilien, Mexico, Storbritannien, USA och Polen kommer att bli mycket hård.
Doris Dörrie, som vi inte minst minns från filmen Männer, berättar i sin nya film om Rudi (Elmar Wepper), som lider av obotlig cancer och hans levnadsglada och esoteriska hustru (Hannelore Elsner).
Utöver Doris Dörries film har man från festivalens sida offentliggjort titlarna på ytterligare ett antal filmer, som kommer att delta i tävlingen under den kommande festivalen. Av dessa kommer fem att vara världspremiärer.
Den amerikanske regissören Paul Thomas Anderson, som vann år 2000 med Magnolia i Berlin, kommer med There Will Be Blood – en filmatisering av Upton Sinclairs roman ”Oil” om en det sagolika uppsvinget från att ha varit en föga framgångsrik ägare av en silvergruva till att bli en oljemagnat i början av 1900-talet. Huvudrollen spelas av Daniel Day-Lewis.
Bland de övriga filmerna märks den polske Oscarsvinnaren Andrzej Wajda, som redan varit representerad i Berlin tidigare tre gånger kommer nu med sin senaste film Katyn, som tematiserar den länge tabubelagda massakern på tusentals polska krigsfångar genom den hemliga underrättelsetjänsten 1940. Med S.O.P. Standard Operating Procedure erinrar dokumentärfilmaren Errol Morris om kränkningen av de mänskliga rättigheterna i fängelser Abu Ghoreib i Bagdad och belyser också bakgrunden till antiterrorkriget.
Gardens of the Night heter britten Damian Harris’ film om två barn som blir bortförda och fasthållna i nio år. En av huvudrollerna spelas av John Malkovich. Kinesen Wang Xiaoshuai, som belönades med en Silverbjörn 2001 för Beijing Bicycle tävlar nu med Zou You (Vi tror på kärleken), en berättelse om modern till ett barn som drabbats av cancer. Mexikanen Fernando Eimbcke visar Lake Tahoe, historien om en sextonåring som måste bearbeta faderns plötsliga död.
Från Brasilien kommer José Padilha med sin thriller Tropa de Elite (Elittruppen) om drogmaffian och den korrumperade polisen i hemlandet. Filmen har hittills slagit alla publikrekord i Brasilien, påpekar man från festivalens sida.
Ytterligare ett antal filmer kommer att delta i tävlingen, och i mitten av januari skall alla vara presenterade.

1 kommentar:

Anonym sa...

I agree with told all above.