lördag 28 april 2007

Mstislav Rostropovitj har avlidit


Det internationella musiklivet har förlorat en av sina allra främsta. För bara en månad sedan hyllades den ryske cellisten och dirigenten Mstislav Rostropovitj under högtidliga former i Kreml av presidenten Vladimir Putin, nu har han avlidit, 80 år gammal, och den klassiska musikvärlden har förlorat den främste cellisten.
Vi minns honom inte bara som cellist och dirigent utan också som den politiskt aktive, som kämpade febrilt mot sovjetmakten, vilket ledde till att han lämnade hemlandet och bosatte sig i USA. Så småningom (1978) blev han också av med sitt sovjetiska medborgarskap, och han återvände inte förrän i början på 1990-talet och kom att spela och spelade en tramträdande roll i protesterna mot kommunisternas misslyckade kuppförsök i augusti 1991.
Namnet Mstislav Rostropivitj förknippar förmodligen de flesta musikälskare med Beethovens cellosonater, Sjostakovitjs cellokonserter samt celloverken av Benjamin Britten och J S Bach, men också med det kontroversiella hos honom som dirigent. Och vi erinrarr oss honom inte minst för hans berömda konsert i Berlin efter murens fall.

Inga kommentarer: