tisdag 3 april 2007

En mästares återkomst


Den gamle mästerregissören Claude Chabrol är tillbaka igen på de svenska filmdukarna efter några års uppehåll, och återkomsten heter “Maktens rus”, och bygger på den franska mutskandal från decennieskiftet 1980/1990-talen, som gick under beteckningen Elf-skandalen. Den svenska premiären äger rum den 13 april.
Norskan Eva Joly som tjänstgjort som undersökningsdomare i Paris granskade det statsägda oljebolaget Elf, där några av cheferna misstänktes för att ha förskingrat enorma summor pengar genom att bland annat muta politiker och köpa smycken, konst, hus och lägenheter.
När Eva Joly ställde dessa chefer till svars blev hon snabbt en av Frankrikes mest omskrivna och fruktade men också mest beundrade personer. Hoten och förföljelsen tvingade henne att ständigt ha livvakter omkring sig under många år. Idag arbetar Eva Joly i det norska justitiedepartementet och har skrivit boken “Sanningens ögonblick” om sina upplevelser under granskningen av Elf.
Det är inte bara Chabrol som nu är tillbaka, det är även den eminenta skådespelerskan Isabelle Huppert, som gör den kvinnliga huvudrollen, domaren Jeanne, i den här politiska thrillern som domaren.

Inga kommentarer: