tisdag 11 mars 2014

Sveriges Radios korrespondent NILS HORNER skjuten

Nils Horner
NILS HORNER var en mycket erfaren journalist som arbetat länge som utrikeskorrespondent för Sveriges Radio. Han stod utanför restaurangen Taverna du Liban tillsammans med sin förare och tolk när två män närmade sig, förklarar ögonvittnet Zubir, som arbetar som vakt på restaurangen, för Reuters. De två männen var västerländskt klädda. En av dem drog upp ett vapen och sköt Nils Horner i bakhuvudet från nära håll, berättar Zubir och ytterligare ett vittne på platsen.
AFP:s vittne beskriver det som att gärningsmännen försökte fly.
- Det var två killar som sprang. De var kanske i 20—30-årsåldern. Säkerhetsvakter tog upp jakten, säger ögonvittnet till nyhetsbyrån.
Gatan utanför Taverna du Liban har nu spärrats av av polis och polischef Najibullah Samsour säger till Reuters att två misstänkta har gripits.
Nils Horner hade vid dödsskjutningen sällskap av en förare som arbetade vid transportavdelningen hos Svenska Afghanistankommittén (SAK).
- Det var en person vid SAK som var med men det var en privat kontakt som Nils hade. Nils har inte varit i kontakt med oss i samband med den här resan och bodde inte hos oss på plats i Kabul, säger Klas Bjurström administrativ handläggare vid SAK.
Senast i går rapporterade Nils Horner från Kabul. Med sin karakteristiska hesa röst inledde han reportaget med en scen från en sorgestund för landets dödade vicepresident. Eko-chefen Anne Lagercrantz bekräftade på en presskonferens klockan 11 att Nils Horner arbetade och gjorde intervjuer när två män kom upp bakifrån och sköt honom i bakhuvudet. Hon säger att Ekot med honom senast vid 05-tiden i morse, bara några få timmar innan han mördades. Enligt Sveriges Radio kände Nils Horner till kabul väl och var där 3-4 gånger om året och området där han bev mördad är enligt Sveriges Radio inte särskilt riskabelt.
Talibanerna förnekar kännedom om attentatet.

- Vi har kollat med våra mujahedin ("heliga krigare"), och de är inte inblandade, säger Zabiullah Mujahid, en talesman för den extremislamistiska rörelsen, till AFP.
- Det är med stor bestörtning vi har tagit emot beskedet. Det är en fruktansvärt chockerande nyhet, säger man på Svenska journalistförbundet.
Cilla Benkö skriver på Sveriges radios hemsida:
– Det är en av de värsta dagarna i Sveriges Radios historia. – Nils var en av våra absolut bästa och mest erfarna korrespondenter och det som har hänt honom i dag är fruktansvärt. Vi gör nu vårt bästa för att sätta oss in i alla detaljer om vad som hänt, säger Benkö.
- Det här är ens värsta mardröm när man skickar ut folk på uppdrag. Man är otroligt lättad varje gång folk kommer hem, säger SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist.
SVT har just nu ingen korrespondent på plats i Afghanistan.
- Vi och SR gör allt för att skydda våra kolleger med bland annat utbildning, men också med särskilda säkerhetsarrangemang. Men vissa situationer kan man inte skydda sig mot.
- Nils Horner var alltid på plats och var en röst som alla radiolyssnare känner igen, säger Expressens chef redaktör Thomas Mattson.
- Afghanistan är en väldigt farlig plats att vara på och det här påminner om att det inte bara är vid fronten det är farligt.
Expressen har just nu medarbetare på väg till Afghanistan och samtliga som skickats ut är säkerhetsutbildade.
- Men Nils Horner var extremt erfaren och det här är en påminnelse om att det inte finns några åtgärder man kan vidta för att skydda sig mot allt.
Johan Fredriksson är utrikesreporter på TV4 och har stött på Nils Horner flera gånger de senaste 15 åren.
- Han var ingen nära vän, men en respekterad kollega som man ofta stötte på på de mest nyhetstäta platserna.
- Han var känd för att vara på plats tidigt och för att jobba stenhårt. Jag tycker att han gjorde fantastiska reportage, där de enskilda människorna fick komma till tals.
Nyheten om Nils Horners död möttes med djup sorg och bestörtning på TV4.

- Hos oss väcker det också väldigt obehagliga minnen från 2001 då Ulf Strömberg (fotograf på TV4) dödades i Afghanistan.

Inga kommentarer: