måndag 3 mars 2014

En gigant i den franska filmen har gått ur tiden


Alain Resnais

VID DECENNIESKIFTET 1950/1960 kom två av den i lördags i Paris avlidne franske regissören Alain Resnais’ mest omtalade filmer – Hiroshima, min älskade (1959) och I fjol i Marienbad (1961). Förmodligen är det många med mig som får nostalgin att flöda bara de hör de två filmtitlarna nämnas. Men det handlar inte om nostalgi för att det så skall vara. Här handlar det om två mästerverk som tillsammans med debutfilmen Natt och dimma (1955) och Muriel (1961) satt markanta avtryck i den internationella filmhistorien.

ALAIN RESNAIS var född 3 juni 1922 i Vannes och i 1960-talets Nya vågen-rörelse var han en av de absoluta nyckelpersonerna. Under sin långa karriär gjorde han ett femtiotal filmer, men det är framför allt för de tidiga filmerna han aldrig kommer att bli glömd av dem som var med om denna filmiska storhetstid. Tyvärr är det så med filmdistributionen idag att filmer snabbt glöms, eftersom deras ”omloppstid” är så kort. Bor man inte i närheten av ett cinematek är det hart när omöjligt att se film som bara har några få år på nacken. Kan vi hoppas på att digitaliseringen kommer att förändra den situationen?

MEN FÅR NI EN MÖJLIGHET att se någon/några av Resnais’ filmer så ta den. Jag kan utlova stora upplevelser, om ni inte redan är helt förstörda av dagens actionfilmer med kulor, krut och pyroteknik.

De franska medierna skrädde inte orden när denne franske filmiske gigant gick ur tiden på lördagskvällen. Le Monde t ex utnämnde honom till befälhavaren för fransk auteurfilm, och det är bara att instämma.

ALAIN RESNAIS mottog filmfestivalen i Cannes Lifetime Achievement Reward 2009, och vann utöver detta en Golden Globe, en Bafta och en Silverbjörn vid Berlins filmfestival under sin 78 år långa karriär. Den 91-årige regissören förblev aktiv in i det sista; hans film Life of Riley vann pris för mest innovativa film på Berlins filmfestival så sent som förra månaden. Alain Resnais avled i lördags kväll i Paris, omgiven av sin familj, uppger hans producent Jean-Louis Livi.



Inga kommentarer: