tisdag 4 september 2007

Beppe Wolgers omläst



UNDER DET VÄRSTA ovädret i somras råkade vi befinna oss i Malmö, som under några dagar verkade vara en belägrad stad. Mellan de häftiga skurarna lyckades vi emellertid ta oss till en av Malmös främsta oaser, Hamrelius Bokhandel, som verkligen gör skäl för namnet bokhandel. Här handlar det om böcker och inte pappers- och kontorsvaror.
Efter en stunds botaniserande föll min blick på en tämligen oansenlig pocketbok, som vid närmare påseende visade sig vara Beppe Wolgers memoarer (Modernista), som tidigare gått mig spårlöst förbi, turligt nog eftersom den nu med sitt fylliga och inkännande förord av Kjell Häglund förgyllde åtskilliga reginga timmar.
För många är väl Beppe Wolgers framför allt mysfarbrorn i TV och låtskrivaren, men här visar han sig vara en mycket god stilist och prosaberättare. Beppe utlämnar sig så där lagom och vi får följa den unge mannen med konstnärsdrömmar, som tillbringar somrarna på Dalarö och på vintrarna går i Nya Elementär, men vi får också följa honom under hans Amerikaresa och hans besök på diverse klubbar. Det han i övrigt skildrar är livet i Stockholm på 50- och 60-talen, då huvudstaden var en idyll i jämförelse med dagens Stockholm.
Köp, läs och njut!

Inga kommentarer: