onsdag 18 februari 2009

Danskarna är oslagbara



DANSKARNA ÄR OSLAGBARA när det gäller att producera engagerande TV-serier. Det vet inte minst alla de som såg Matador omkring 1980. Den serien finns nu på DVD, och under de senaste veckorna har hustru Margareta och jag avnjutit denna fantastika familjekrönikan (12 DVD, eller 24 avsnitt).



Och när den serien var avslutad för vår del kommer så den lika fantastiska Sommer, vars fjärde avsnitt ni kan njuta av ikväll. En fyllig resumé gör att det går lätt att hoppa in fortfarande om man inte haft det goda omdömet att följa med från början.


Paret Sommer har två söner som liksom sin far blivit läkare. Far Christian och sonen Adam driver en läkarpraktik hemma i Danmark medan den andre sonen Jakob arbetar tillsammans med sin sambo Mille för Läkare utan gränser i Malawi. När så Christian fyller 65 ska han självklart firas och när så Jakob besöker Danmark tillsammans med sin familj får han reda på att hans far är sjuk och om han inte tar över praktiken måste den säljas. Dilemmat för honom är om han ska lämna Malawi för att tillsammans med sin bror driva vidare praktiken eller om han ska återvända till arbetet för Läkare utan gränser som han brinner för.
Mer skall inte avslöjas eftersom ni givetvis ser eller kommer att se serien i fortsättningen.




Sommers producent är Sven Clausen som även arbetat med Örnen, Krönikan och Taxa. För regi står bland annat Kathrine Windfeldt som regisserat Kronprinsessan och Kungamordet. Se bland andra Jesper Langberg (som var med redan i Matador), Lisbet Dahl, Lars Ranthe, Mikael Birkkjær och Marie-Louise Wille i rollerna.

Inga kommentarer: