torsdag 14 februari 2008

Ernst von Siemens musikpris 2008

ANNE-SOPHIE MUTTER har erhållit Ernst von Siemens musikpris på inte mindre än 200 000 Euro. Hälften av prissumman kommer den världsberömda violinisten att föra över till Anne-Sophie Mutters stiftelse. Stiftelsens mål är att förstärka det världsomspännande kravet på musikalisk återväxt i toppklass, ett krav som Anne-Sophie Mutter tog på sig i och med skapandet Freundekreis der Anne-Sophie Mutter Stiftung e.V. 1997.
Den bayerska akademin för de sköna konsterna kommer att överlämna priset vid sitt festsammanträde i Münchner Kammerspielen den 24 april och festtalet kommer att hållas av Joachim Kaiser.
Lidelse och enkelhet har ständigt varit nyckelorden i Anne-Sophie Mutters musicerande. Visserligen var det i början av hennes karriär ännu det passionerade kravet på snabbhet och tekniskt kunnande i vituosa konserter av föregångare som Paganini och Wieniawski som framför allt fascinerade henne, men under senare år har denna fascination för det tekniska kunnandet visat sig oundgänglig i de djuplodande motsättningarna i Mozarts violinkonserter, som hon spelat in för Deutsche Grammophon. I min samling av inspelningar av Beethovens violinkonsert i D-dur intar också Anne-Sophie Mutters version med New York Philharmonic under ledning av Kurt Masur en mycket framträdande plats. Det är inspelningar i den absoluta världstoppen.

Inga kommentarer: